Belgische Herder Club Nederland - Logo

Mededeling bestuur BHCN n.a.v. uitzending Undercover in Nederland

Beste leden/niet leden,

Naar aanleiding van de uitzending van Undercover in Nederland over de handelswijze binnen sommige KNPV verenigingen wil het bestuur van de BHCN wat kwijt.
Zoals iedereen weet wordt er binnen het fok- en opleidingsprogramma van o.a. de KNPV & NBG veelvuldig gebruikt gemaakt van vooral één van onze vier geliefde variëteiten, de Mechelse herder (ook stamboomloos).
Het doet ons als BHCN veel, als wij zien hoe ons geliefde ras, met of zonder stamboom, behandelt wordt binnen sommige clubs onder auspiciën van deze verenigingen. Natuurlijk begrijpen wij dat een hond die opgeleid wordt tot politiehond op een andere manier getraind wordt als bijv. een gezinshond tijdens de gehoorzaamheidscursus. Echter wat wij eergisteren hebben waargenomen gaat alle perken te buiten.
Het gebruik van stroomstootwapens & halsbanden, het veelvuldig mishandelen en wurgen van honden dient NOOIT en te nimmer getolereerd te worden.
Meerdere keren hebben wij de vraag gekregen waarom wij als rasvereniging hier niks tegen doen.
Namelijk omdat we hier niks tegen kunnen doen, deze problematiek valt onder jurisdictie van de KNPV, het enige wat wij in deze kwestie kunnen doen is waarschuwen.
Dus bij deze doen wij dat ook, wij steken onze kop niet in het zand.
Wilt u een Mechelse herder aanschaffen, doe dit dan bij een erkende fokker en laat u goed informeren.
Bent u in het bezit van een Mechelse herder (of een van de andere variëteiten) en wilt u KNPV of IGP gaan trainen, screen dan de beoogde hondenclub en/of vereniging goed.
Stel de vereniging kritische vragen over het trainingsprogramma en ga een paar keer kijken.
Wanneer u bepaalde praktijken ziet, waar u uw twijfels bij hebt, schroom dan niet om de KNPV, NBG of ons te contacteren.
Kijk alstublieft niet weg, wanneer u het niet vertrouwt, meld het.
Daarnaast, beste fokkers, ook voor jullie geldt, screen jullie pupkopers goed.
Wij gaan ervanuit dat dit al gebeurt, ook aan jullie willen wij vragen, mochten jullie ergens twijfels bij hebben, meld het.
Met z’n allen kunnen we deze verschrikkelijke praktijken een halt toeroepen.
Zowel wij, als rasvereniging, als de desbetreffende honden zullen u erg dankbaar zijn.
 
Met vriendelijke groet,
 
Bestuur BHCN

Afdrukken E-mailadres