Belgische Herder Club Nederland - Logo

  • Start

Certificeren van de bona fide rashondenfokkerij

 

9 November Symposium

 

 

Toekomst voor traditie

Certificeren van de bona fide rashondenfokkerij

De bona fide rashondenfokkerij staat in de schijnwerpers op het symposium dat Kunogonda op 9 november 2013 in Woudenberg gaat organiseren.

Kynologen van allerlei aard - fokkers en bestuurders van rashondenverenigingen en kynologenclubs en wie dat worden wil - worden uitgenodigd te komen deelnemen.

In het ochtendprogramma wordt een beeld geschetst van de serieuze kynologie.

De twee leidende thema's van de rashondenfokkerij komen aan bod: schoonheid en gezondheid. De eigenaar van een rashond zoekt in zijn hond een bepaalde beleving, hij wil ook een hond die functioneert en oud kan worden.

De anti-rashond lobby stelt dat schoonheid gezondheid schaadt, dat rashondenfokkers schuld zijn aan ongezondheid, en alleen uit op gewin.

Kunogonda weet beter en wil dat op deze dag belichten: de bona fide kynoloog verenigt gezondheid met schoonheid, precies dat is de uitdaging in de fokkerij. Om die verbinding tot stand te brengen worden juist kosten noch moeite gespaard.

Twee kynologen belichten in het ochtendprogramma de thema's schoonheid en gezondheid.

Peter van Baaren-Grob filosofeert in zijn presentatie 'Esthetiek versus ethiek in de kynologie. Een kritische bezinning over schoonheid in de rashondenfokkerij' over schoonheid met aandacht voor gezondheid .

Hildeward Hoenderken redeneert vanuit gezondheid naar schoonheid in zijn presentatie: 'Gepassioneerde liefhebber versus nuchtere professional. De (on)overbrugbare kloof tussen kynologie en diergeneeskunde'.

Peter van Baaren-Grob is groepskeurmeester van de gezelschapshonden, fokker van Japanse Spaniëls, en van beroep beeldend kunstenaar en landschapsarchitect.

Hildeward Hoenderken is van beroep dierenarts, in zijn vrije tijd is hij keurmeester van diverse rassen in FCI-groep 2 en 9 en bestuurder van rasverenigingen, zijn eigen hond is een Engelse Bulldog.

Het middagprogramma is gewijd aan het verlenen van een erkenning aan de bona fide rashondenfokker, die zich door bovengenoemde thema's laat leiden.

De fokker die fokt om zijn ras te dienen, krijgt de kans zich maatschappelijk te onderscheiden door middel van het certificeren van zijn fokproducten.

Anne-Greet Bonefaas heeft daartoe de infrastructuur ontworpen en zal die toelichten in haar presentatie ‘Certificeren!’

Frenk Bonefaas plaatst dit in een kader in zijn ‘Rechtsfilosofische beschouwing over certificeren.’

Frenk en Anne-Greet Bonefaas zijn verenigingsbestuurder, hun ras is de Newfoundlander, en ze hebben een advocatenpraktijk.

'Veilige omgeving voor de zorgvuldige rashondenfokkerij' is de titel van de presentatie van Elbert Jan Offereins.

Zijn presentatie verheldert dat certificeren voor fokkers mogelijkheden opent die eerder nog niet bestonden op het terrein van verzekeren.

Elbert-Jan Offereins, jurist, sinds 1986 werkzaam in de verzekeringswereld, thans algemeen directeur bij Markel International Nederland, is groot gebracht tussen en met de Drentsche Patrijshonden van zijn ouders, die daarmee fokten en jaagden.

Dagvoorzitter is Theo van der Horst.

Theo van der Horst is gepensioneerd marine-officier, actief kynologisch bestuurder, en groepskeurmeester van de Terriërs en van enkele rassen uit groep 2 en 9.

Het evenement vindt in een feestelijke ambiance plaats, want Kunogonda viert met dit symposium haar vijftigste verjaardag.

Het programma speelt zich af te Woudenberg, bij Partycentrum Schimmel, tussen 10 en 17.30 uur (ontvangst vanaf 9 uur).

In de dagprijs, € 64,50, zitten lunch, afsluitende borrel, en koffie en thee gedurende de pauze inbegrepen.

Aanmelden voor het symposium kan online via www.kunogonda.nl.

Betaling van de kosten maakt de inschrijving pas definitief.

De inschrijving sluit op 9 oktober of zoveel eerder als het maximum aantal deelnemers is bereikt.

De ruimte in de zaal is beperkt, dus wie zeker wil zijn van een plaats schrijft het beste snel in.

Voor meer informatie:

Janneke Leunissen-Rooseboom

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afdrukken E-mail