Belgische Herder Club Nederland - Logo

  • Nieuws
  • BHCN nieuwsbrief 2021-1

BHCN nieuwsbrief 2021-1

Logo

NIEUWSBRIEF Nr. 1, mei 2021
Van de voorzitter
Hallo allen,
Waarschijnlijk hebben jullie er naar uitgekeken als een pastoor naar het geld in het kerkenzakje, maar eindelijk is het zover.
Bij deze onze nieuwe nieuwsbrief. Lidy-Ann voor degenen die haar (nog) niet kennen, een knappe lieftallige dame, geboren en getogen op Nederlandse bodem heeft zich bereid getoond om hem voortaan voor  jullie te verzorgen. Dankjewel Lidy-Ann.
Vooreerst enige mededelingen:
Kayleigh heeft na 3 jaar noeste arbeid en onvoorwaardelijke inzet voor onze geliefde BHCN , niet geheel ex abrupto  te kennen gegeven graag het stokje te willen doorgeven als bestuurslid.
Ook Edwin, die met veel plezier en vertrouwen in het bestuur zetelde en onze vereniging met veel enthousiasme na een stormachtig voorjaar 2020 terug in rustiger vaarwater heeft gebracht, acht nu de tijd gekomen om zijn mandaat over te dragen.
Aan zowel Kayleigh als Edwin, enigszins met spijt, desalniettemin terugkijkend op een vruchtbare  samenwerking, hartelijk bedankt voor de afgelopen bestuursperiode namens het ganse bestuur en zeker ook in naam van al onze leden.
Hun vrijgekomen mandaten zullen ad interim ingevuld worden door Jeroen Roelofsen en Ilse Kuiper, ook aan hen hartelijk welkom en dankjewel voor jullie kandidatuur.
Verder: wat mogen jullie verwachten in deze nieuwsbrief?
Vooreerst de aanloop naar de KCM 2021 is genomen, lees verder om hier meer over te vernemen.
Ook willen we jullie aandacht vestigen op een interessant artikel i.v.m. de gezondheid van onze Belg.
Verder vinden we het een leuk idee om een fotowedstrijd te organiseren, meer hierover hieronder.
And last but not least mogen we de notulen niet vergeten van onze afgelopen ALV.
Veel leesplezier,
Patrick de Houwer

Bestuur:

    Voorzitter

             Patrick de Houwer
         Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Penningmeester
Fenny Tolhuis
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris
Pauline Koning-Stern Hauf
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ledenadministratie
Debby Pigge
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Info. Ras, Pups & Herplaatsing
Sylvia Bosch
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Interim
Ilse Kuiper
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Interim
Jeroen Roelofsen

Nieuws
KCM

 Hallo allemaal,
 
Zoals de meesten inmiddels wel weten, had het kabinet geen goed nieuws tijdens de laatste persconferentie. De routekaart die werd gepresenteerd biedt weinig hoop voor het showweekend eind mei. Tot onze grote spijt moeten we dan ook melden dat deze niet doorgaat.
ECHTER, NIET GETREURD!!!!
Er zijn nieuwe data:
Zaterdag 17 juli 2021 BHCN
Zondag 18 juli 2021 NVBH
Inschrijven kan vanaf medio mei via de gezamenlijke website www.dutchbelgianspecialty.nl (houd ook onze Facebookpagina van de BHCN goed in de gaten voor updates hierover).
Reserveer ook vast 4 en 5 september 2021 in je agenda, dit zijn de uitwijkdata mochten de corona cijfers blijven tegenvallen.
Blijf gezond allemaal! Jeroen

Fokken en Inteelt Noodkreet
Sinds 1985 deel ik mijn leven met Tervuerense herders. Mijn eerste twee honden waren herplaatsers waarvan er met 1 een nestje gefokt zou worden. In 1989 werd haar nest geboren en raakte ik definitief besmet met het fokvirus.
Op dat moment had ik twee honden uit twee verschillende lijnen, maar toen ik zelf mijn fokplannen wilde maken kwam ik er al snel achter dat dat zo ongeveer de enige twee verschillende lijnen binnen Nederland waren. Ik liep letterlijk vast na mijn eerste combinatie, omdat zo goed als alle honden aan mijn honden verwant waren. Als paraveterinair en iemand die geïnteresseerd is in genetica baarde mij dat direct zorgen.
Toen de nakomelingen uit mijn eerste 2 nesten epilepsie, elleboog dysplasie, maagkanker en schildkier afwijkingen bleken te hebben, trok ik al snel de conclusie dat dit mogelijk te maken had met een te hoog inteelt percentage. Uiteraard zijn alle nakomelingen van mijn teef direct uit de fok gehaald en heb ik mijn fokstokje aan de wilgen gehangen.
Ik ben op zoek gegaan naar een onverwante pup. Al snel kwam ik er achter dat die er niet was, een enge conclusie want als er zoveel ellende uit mijn nesten kwam en alle andere honden in Nederland waren direct verwant aan mijn pups dan moesten in mijn optiek de problemen die ik ondervonden had ook, al dan niet verborgen, aanwezig zijn in vrijwel de hele populatie langharen.
Omdat de Belgische herder mijn hart veroverd had ben ik verder gaan kijken en heb ik een Tervuerense herder uit Mechelaar lijnen aangeschaft. Niet met de intentie om weer te gaan fokken maar meer omdat ik hoopte met haar een gezonde hond te krijgen waar ik mee kon sporten. Mijn teef bleek qua karakter een waanzinnig fijne hond te zijn, onverschrokken, super sociaal, enorm stabiel en vriendelijk naar alles wat leefde. Ze was zeker geen mooie Tervuerense herder maar haar andere kwaliteiten maakten dat ruimschoots goed.
Uiteindelijk kriebelde het fokvirus na 4 jaar zo enorm dat ik toch besloot 1 nest met haar te doen, maar dan wel een nest met een werklijn reu om een aantal genetisch andere Tervuerense op de wereld te zetten. Het nest bleek sterk en sportgeschikt te zijn, de pups waren krachtig en gezond.
Ondanks alle tegenwind ben ik verder gegaan en heb ik door af en toe een nest te fokken een lijn opgezet met Tervuerense herders die merendeels geschikt zijn voor de africhting sporten, hele werklustige honden met een relatief laag inteelt percentage, volkomen onverwant aan de gangbare langharen. Qua uiterlijk en erfelijk materiaal nog steeds duidelijk anders. Ik heb bewust nooit gekozen voor het mengen van de twee lijnen.
Helaas fokken wij in Nederland met een gesloten stamboek, dat betekent dat alle honden die we willen inzetten voor de fokkerij zich in dezelfde, gesloten groep bevinden. Hierdoor raken alle dieren elke generatie een beetje meer aan elkaar verwant. De populatie Mechelse herders heeft hier in verhouding het minste last van. Deze is vrij breed gebleven vanwege de verschillende fokdoelen, bovendien is de populatie groter, maar ook hier kruipen de inteelt percentages generatie na generatie omhoog.
We hebben nu veel meer mogelijkheden dan 35 jaar geleden, we kunnen nu de inteelt percentages bekijken door middel van DNA onderzoek. We hebben daarmee een tool in handen waarmee we werkelijk kunnen zien hoe het qua inteelt met ons ras gesteld is. Dan schrik je toch wel even.
De eerste studies laten zien dat het gemiddelde inteelt percentage van de Groenendaelers en Tervueren op DNA niveau boven de 25% ligt! Dat betekent dat alle huidige honden net zo verwant zijn aan elkaar als neven en nichten! We weten allemaal wat er gebeurt als menselijke neven en nichten kinderen krijgen, het aantal kindjes met een afwijking neemt enorm toe en precies dat gebeurt nu ook met onze honden. De Mechelse herder heeft een gemiddeld inteelt percentage van 12%, een stuk lager maar nog steeds veel te hoog. Honden met een COI < de 10% zijn in de hele populatie nauwelijks aanwezig en dat terwijl je om de kans op afwijkingen te verkleinen daar feitelijk ruim onder moet blijven.  Met mijn eigen 4 honden in de DNA database kan ik niet één combinatie maken waarbij het inteelt percentage onder de 8% komt.
Als je je nu ook nog eens beseft dat deze cijfers hoe dan ook omhoog blijven gaan als er niets gebeurt, dan is het niet zo ingewikkeld om te begrijpen dat de toekomst er niet heel rooskleurig uitziet voor ons ras. In een gesloten populatie blijft de gemiddelde inteelt hoe dan ook oplopen.
Dit geldt niet alleen voor ons ras, er zijn diverse rassen die er nog veel slechter aan toe zijn, rassen waarbij de gemiddelde COI boven de 50% ligt en waar men dus feitelijk met broers en zussen van elkaar verder moet. Enkele van die rassen hebben inmiddels outcross programma’s waarmee ze proberen te redden wat er te redden valt.  
De Raad van Beheer beseft dit ook en is gekomen met een voorstel richting de rasverenigingen om de inteelt percentages terug te dringen. In dit voorstel staat onder andere dat de regels voor het toelaten van outcross (inbrengen van andere rassen) en intervariëteit (onderling kruisen van de diverse Belgische herders), als de rasverenigingen hier mee akkoord gaan , in de toekomst toegestaan is.
Feitelijk wordt hiermee het gesloten stamboek weer geopend zodat er af en toe nieuwe genen de populatie binnen kunnen komen. Wanneer dit op een gecontroleerde wijze gebeurt kan je door op verschillende plekken “vreemd” bloed binnen te laten in de populatie een verbreding aan het fokmateriaal geven.
Als fokker ben ik ervan overtuigd dat het onmogelijk is om met zijn allen uit de zelfde genenpool te blijven vissen, ik denk dat er al veel te veel dezelfde vis in die genenpool aanwezig is. Er was al een probleem 35 jaar geleden en dat probleem is heel geleidelijk steeds groter aan het worden. Als de rasverenigingen tegen de voorstellen van de Raad stemmen dan zit het stamboek voor de Belgen de komende 5 tot 10 jaar dicht en moeten we met zijn allen in de zelfde vijver blijven vissen, een vijver waarin de komende jaren steeds meer dezelfde vis rondzwemt.
Als de gemiddelde inteelt percentages van een ras de 50% overschrijden dan is het ras stuk, “beyond repair”, afgeschreven, einde verhaal. Ik denk dat veel te weinig mensen in de gaten hebben waar we nu staan met ons ras.
Zelf loop ik als fokker weer tegen dezelfde problemen aan als ruim 30 jaar geleden, ik zie het inteelt percentage langzaam omhoog gaan en er is geen enkele manier om daar, binnen de huidige regels, iets aan te doen. Het voelt als met je rug tegen de muur staan zonder uitweg. Ik hou van de Belgische herder, ik heb een enorm groot deel van mijn leven besteed aan het ras en het doet pijn, heel erg veel pijn om te zien dat het langzaam maar zeker fout gaat. Ik heb 25 jaar geleden aan de bel getrokken en nu voel ik mij nog altijd een roepende in de woestijn. De verengingen zijn de leden, de leden bepalen hoe het beleid er de komende tijd uit gaat zien.
Als de leden zwijgen blijft het beleid zoals het is en bepaalt een kleine groep mensen hoe de toekomst van ons ras er uit gaat zien. Als er niets gebeurt kan er de komende jaren niets meer veranderd worden en blijft alles zoals het nu is met alle gevolgen van dien. De cijfers over de genetische inteelt die nu bekend zijn komen uit een relatief kleine groep maar lijken een behoorlijk representatief beeld te geven over het gemiddelde van ons ras.
Landelijk ligt de rashond onder vuur, met name de organisatie Dier en Recht, timmert hard aan de weg om de rashond als geheel onderuit te halen. Een gedegen plan om de fokkerij te verbeteren is nu, meer dan ooit, noodzaak. Als wij niets doen dan wordt het uiteindelijk voor ons gedaan.
Beseffen we met zijn allen dat een gesloten stamboek ALTIJD meer inteelt geeft? Beseffen we dat de honden steeds meer risico lopen op erfelijke afwijkingen als ze steeds meer dezelfde genen dragen? Moeten we het uiterlijk of de werkeigenschappen van een ras zo hoog op de agenda laten staan dat we bang zijn om daar iets aan te veranderen? Beseffen we dat rassen geschrapt worden als er te veel problemen mee zijn?
Als fokker sta ik net als 30 jaar geleden met mijn rug tegen de muur, ik heb voor mijn gevoel nog maar twee keuzes, stoppen of binnen korte tijd zonder stamboom verder fokken en hopen dat mijn honden ooit in de toekomst als outcross weer in de stamboom populatie terug kunnen komen. Twee slechte keuzes die ik alle twee liever niet maak.  Ik hoop dat we met zijn allen op tijd wakker worden en dat er iets gebeurt voordat het echt te laat is.

Auteur: Jeannette Bout
Bron:  Hondensport en Sporthonden

OPROEP
Leuke stukjes Fotowedstrijd
Voor onze nieuwe nieuwsbrief rubriek zoeken we leden die een stukje willen schrijven over hun liefde voor de Belg.
Hoe je met het ras in aanraking bent gekomen, welke activiteiten je onderneemt etc. Het is de bedoeling dat het een leuk stuk wordt, waar natuurlijk ook de minder leuke kanten in belicht mogen worden. Het is niet de bedoeling dat het een lofzang/reclame stuk voor een kennel wordt, of juist het tegenovergestelde.
Als je het leuk lijkt om een stukje te schrijven, kun je je aanmelden op het volgende mailadres:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vriendelijke groet,
Debby Pigge

Nieuw item in de nieuwsbrief,
dit keer “Hond in Corona-tijd”.

Stuur een leuke, grappige,
pakkende foto van uw hond in
Corona-tijd voor 31 mei 2021
naar Sylvia Bosch: 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Heeft u de winnende foto dan ontvangt u
een leuke attentie. Jury: Ineke Wunnink.

Vriendelijke groet,
Sylvia Bosch

Notulen ALV 20 februari 2021
Aanvang: 14.00 UUR

Aanwezig::
Patrick de Houwer (Voorzitter) Fenny Tolhuis (Penningmeester) Kayleigh Stammis (Bestuurslid)
Edwin Stammis (Bestuurslid) Debby Pigge (Bestuurslid) Sylvia Bosch (Bestuurslid)

Afwezig: Pauline Stern-Hanf (Secretaris)

Leden aanwezig:
Willemine van Deijl, Ilse Kuiper,  Lidy-Ann Zwagemaker, Conny Adams, Jennie Meulenbroeks, Berry Meulenbroeks, Christa de Ruiter, Herman Versnel, Nora Figoureux, Giora Groen, Gert Liekens, Peter van der Weijden, Paul Steens, Jacqueline van der Laar, Fanny de Reuver, Margreet Bats- Vroom, Gordon en Margje Kuiters, Willem Hogenhout, Sjouk van Hanegem, Jan Everts, Ylona van Zanten- Deutekom . (Indien niet vermeld, naam anoniem ingelogd als lid )

Leden afgemeld:
Joke Reugebrink,  Jeroen Roelofsen, Gea en Herman Vlot, Sandra Kurcsics, Paulien Deenen-Verhoef, Ellen Piepers-Jansen.

1. Opening vergadering
De voorzitter opent de vergadering met uitleg  online vergadering, GDPR-AGR verzoek en wissen gegevens, dit neemt enige tijd in beslag, er komen nog enkele leden na aanvang deelnemen.

2. Er wordt een proefstemming gedaan, deze is redelijk succesvol.

3. De voorzitter bedankt de kascommissie voor hun inzet en goede uitvoering van hun taak, de kascommissie krijgt het woord (Jan Everts) deze legt hun bevindingen uiteen, er zijn wat kleine onduidelijkheden, hierin is  door Fenny Tolhuis (Penningmeester) en Debby Pigge (Ledenadministratie) duidelijkheid over gegeven.
Jan Everts geeft nog enkele tips t.a.v. het komende financiële jaar.
Berry Meulenbroeks vraagt om gespecificeerde uitleg t.a.v. de kosten/baten KCM 2020.
De huidige kascommissie is herkozen/blijft aan.

4. Notulen BALV zijn goedgekeurd.

5. Patrick de Houwer en Kayleigh Stammis zijn herkozen.

6.Motie Ylona van Zanten-Deutekom , aanpassing HH regelement innen contributie, deze blijft zoals staat beschreven.

7. Motie Huishoudelijk regelement Kringgroepen Ylona van Zanten- Deutekom, Berry Meulenbroeks geeft aan dat er geen officiële stemming is geweest, Pauline Stern Hanf verwijst (later als  aanvulling buiten de ALV) naar notulen Berry Meulenbroeks als notulist, waarin vermeld staat dat er goedkeuring door leden is gegeven, beide, Berry en Pauline hebben deze ondertekent (notulen ALV 18-03-2017 goedgekeurd, zie notulen ALV 27-03-2018).

8. Vraag Willemine van Deijl  huidige status nieuwsbrief, Sylvia Bosch vermeld dat deze in een nieuwe versie  voortgezet zal  worden, de kosten voorheen 120 euro per jaar, komen te vervallen,  degene die de nieuwsbrief voortaan zal uitbrengen, zal zichzelf in de eerste editie voorstellen.

9. Sylvia Bosch vermeld dat komend jaar meer focus op fokkers, pups en pupkopers komt, dit wordt verder door haar uitgewerkt, geïnteresseerde fokkers krijgen t.z.t. een uitnodiging voor fokkersoverleg.

10. Rondvraag:
Berry Meulenbroeks stelt de  vraag over de stand van zaken KCM, Patrick de Houwer vermeld dat er nog een paar onbeantwoorde knelpunten zijn, met name financiële zaken. Ylona van Zanten-Deutekom deelt mede,dat zij hier alvast antwoord op kan geven, er komt geen gezamenlijke rekening t.a.v. de KCM voor beide RV, NVBH houdt dit in eigen beheer.

11. De voorzitter bedankt alle aanwezigen en sluit de vergadering om 16.38 uur.